Informujemy, że będziemy przetwarzać przekazane dane osobowe wyłącznie w celu realizacji składanego zamówienia. Szczegóły w Regulaminie.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
OLEOFARM Olej lniany tłoczony na zimno Lenvitol - 500ml
Opis
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. |
Skład: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy. |
Zalecane spożycie: dzieci powyżej 3-go roku życia 30 ml (ok. 2 łyżki stołowe), dorośli od 30 ml do 90 ml (ok. 2-6 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków. LenVitol® można spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub owoców. |
Zastosowanie: olej lniany budwigowy Lenvitol® polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3. |
Dzienna porcja zawiera: | 30 ml (27,9 g) | 90 ml (83,7 g) |
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym | 20 g | 59 g |
omega-3 (kwas alfa-linolenowy) omega-6 (kwas linolowy) |
15 g 4 g |
45 g 13 g |
Kwasy tł. jednonienasycone | 6 g | 17 g |
PAMIĘTAJ!
Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
Przepis na Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego:
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Szklanka gorącej wody
- Pół opakowania rozmrożonego szpinaku
- 2 buraki
Farsz:
- 200 g białego twarogu
- 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
- 1 cebula
- Olej ryżowy Oleofarm
- Sól, pieprz
Omasta:
- 2 – 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
Przygotowanie:
Szpinak – zblendować razem z wydzieloną wodą.
Buraki – wyszorować, posmarować oliwą z oliwek, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 45 min, w temperaturze 200° C. Ostudzone buraki zblendować na gładką masę.
Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część połączyć w misce ze zblendowaną pastą szpinakową, aż do uzyskania miękkiego ciasta o zielonej barwie. Drugą część ciasta połączyć z pastą buraczaną i również zagnieść. Ciasto powinno nabrać czerwonej barwy. Gdyby ciasta były za suche lub twarde, dodać więcej gorącej wody.
Oba ciasta zawinąć w folie i zostawić do odpoczęcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować farsz. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Ziemniaki obrać ze skórek i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę (lub zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażoną cebulę dodać do twarogu z ziemniakami, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut dla połączenia smaków. Następnie uformować z farszu długi wałeczek o średnicy około 2 cm, lekko obtoczyć w mące i pokroić na kawałki długości 4 cm.
Ciasta rozwałkowywać na cienkie placki 2-3 mm, szklanką wykrawać kółka. Na każdym układać mały wałeczek farszu, a brzegi pierogów dokładnie posklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, na małym ogniu, wyjmować po 5 minutach od wypłynięcia. Podawać okraszone olejem LenVitol.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.