Informujemy, że będziemy przetwarzać przekazane dane osobowe wyłącznie w celu realizacji składanego zamówienia. Szczegóły w Regulaminie.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
OLEOFARM Olej lniany tłoczony na zimno Lenvitol - 250ml
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. |
Skład: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy. |
Zalecane spożycie: dzieci powyżej 3-go roku życia 30 ml (ok. 2 łyżki stołowe), dorośli od 30 ml do 90 ml (ok. 2-6 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków. LenVitol® można spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub owoców. |
Zastosowanie: olej lniany budwigowy Lenvitol® polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3. |
Dzienna porcja zawiera: | 30 ml (27,9 g) | 90 ml (83,7 g) |
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym | 20 g | 59 g |
omega-3 (kwas alfa-linolenowy) omega-6 (kwas linolowy) |
15 g 4 g |
45 g 13 g |
Kwasy tł. jednonienasycone | 6 g | 17 g |
PAMIĘTAJ!
Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
Przepis na Olej lniany LenVitol i jajka faszerowane pieczarkami:
Składniki
- Jajka na twardo- 6 szt.,
- Pieczarki – 6 szt.,
- Cebula biała – ½ szt.,
- 2 łyżki pietruszki zielone – 30 g.,
- 2 łyżeczki oleju ryżowego – 10 ml.,
- 2 łyżki oleju lnianego LenVitol® – 30 ml.,
- Sól, pieprz do smaku
- Czas: ok. 15 minut,
- Porcja: 4 osoba,
- Poziom trudności: łatwy,
Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami:
Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę a następnie podsmaż na oleju ryżowym przez ok. 3-4 min. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrój na pół. Z każdej połówki ostrożnie wyciągnij żółtko i przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem lnianym LenVitol®, podsmażonymi pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Powstałym farszem napełniaj połówki jajek i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.